Uposlenici Washington Posta traže od Bezosa veće plate

0

Više od 400 zaposlenika The Washington Posta potpisalo je javno pismo, u obliku peticije, i uputilo ga vlasniku Jeffu Bezosu tražeći ga da poboljša radne uslove, nakon više od godinu dana bezuspješnih pregovora s menadžmentom te medijske kuće, kako prenosi Daily Mail.

– Sve što tražimo je pravednost za sve zaposlenike koji doprinose uspjehu ove kompanije: pravedne plaće, ista prava na penziju, roditeljski dopusti, zdravstveno osiguranje i jednaku zaštitu radnog mjesta – navodi se u peticiji.

– Više od 400 naših kolega potpisalo je peticiju i oni jedino traže da ih se sasluša – izjavila je urednica sekcije kolumni Karen Attiah u videu koji je popratio navedenu peticiju, prenosi Jutarnji list.

Peticija također, podsjeća na činjenicu da je u posljednjih godinu dana ‘The Post’ udvostručio broj pretplatnika digitalnih kanala, povećao promet na online portalima te prekoračio zacrtane ciljeve marketing tima. No, bez obzira na pozitivne brojke, zaposlenici medijske kuće nisu osjetili benefite navedenog uspjeha.

– Borim se za svoju zasluženu povišicu jer smatram da svako ko je učestvovao u uspjehu kompanije zaslužuje dio ostvarene dobiti! – istaknuo je jedan od radnika u peticiji.

Uz svoje zahtjeve i javni istup nezadovoljstva prema menadžmentu kompanije, zaposlenici su ukazali i na velike probleme rasizma i diskriminacije s kojom se susreću, a samu peticiju su završili s apelom vlasniku Bezosu, kojeg mole da podijeli zaradu kompanije s njenim zaposlenicima koji su zajedničkim snagama tu dobit i ostvarili.

– Pokaži svijetu da ti nisi osoba koja zna samo stvarati profit, već da si također osoba koja taj profit zna podijeliti s ljudima koji su ti ga pomogli stvoriti – naveli su radnici u peticiji.

Kako bi se njihova peticija što dalje čula, radnici su zamolili čitatelje da ih podrže koristeći hashtagove #DearJeffBezos i #OneWearLater.