UIO: Odgođeno izjašnjavanje o setu zakona o akcizama

0

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH odgodio je danas izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH zbog tehničkog usaglašavanja teksta zakona.

Uz ove zakonske izmjene u oblasti akciza, UO UINO izjasnit će se o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnih oporezivanja.

Nastavak sjednice bit će organizovan tokom ove sedmice.

Na današnjoj sjednici razmatran je i prednacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je upućen iz UINO te je zaključeno da se u izradu ovog zakonskog rješenja uključe eksperti iz UO i resornih ministarstava prije finalizacije ovog dokumenta i upućivanja u dalju proceduru, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje. 

UINO primio je k znanju informaciju o stanju i aktivnostima Uprave za prvih šest mjeseci ove godine gdje je utvrđen rast prihoda od neizravnih poreza, a ovaj pozitivan trend nastavljen je i u izvještajnom periodu za devet mjeseci.

Razmatran je i program rada Uprave i Upravnog odbora za 2018. godin te budžetski zahtjev za iduću godinu u iznosu 91,2 miliona KM koji će biti dopunjeni za iduću sjednicu prije izjašnjavanja i upućivanja Vijeću ministara BiH u dalju proceduru.

Na današnjoj sjednici nisu razmatrane tačke dnevnog reda koje se odnose na utvrđivanje privremenog koeficijenta za raspodjelu prihoda i poravnanja među entitetima za prethodna razdoblja.