Unija za održivi povratak jača agro-turizam

0

Unija za održivi povratak i integracije u BiH, kroz jačanje ruralnog i agro-turizma u BiH radi na jačanju ruralnih domaćinstava, prvenstveno povratničkih. Na taj način vraća povjerenje u turizam, prvenstveno u toku pandemije koronavirusa (COVID-19), saopćeno je iz te unije. 

Uz finansijsku podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država, kreiran je projekt pod nazivom “Odmor bez luksuza i zvijezdica”, koji se implementira na području općina/gradova u BiH: Doboj Jug, Foča, Foča Ustikolina, Kneževo, Ravno, Teslić, Travnik i Trebinje. Jedna od inovacija projekta je što će u svakoj općini/gradu biti angažovano i edukovano po pet mladih kolaboratora/saradnika na terenu koji će raditi na identifikaciji i sortiranju domaćinstava u jedinstvenu bazu u njihovim lokalnim zajednicama.

Tim povodom, prvi krug edukacija za mlade kolaboratore iz općina/gradova Foča Ustikolina, Travnik i Teslić bit će održana u Sarajevu 24. oktobra u prostorijama Udruženja Vijeća mladih općine Stari Grad s početkom u 12 sati, najavljeno je.

– Pokrenuli smo niz aktivnosti u cilju identifikovanja, a potom educiranja i promovisanja domaćinstava koja se bave ili imaju kapacitete da se bave ruralnim i agro-turizmom. Naša organizacija je identifikovala veliki broj zainteresovanih porodica koje imaju smeštajne kapacitete, ali im je potrebna pomoć za početak poslovanja, povezivanje sa lokalnim turističkim agencijama i organizacijama, kao i drugim turističkim kapacitetima i dijasporom. Na osnovu izraženog interesa stanovnika i općina i raspoloživih kapaciteta, Unija je prepoznala potencijale u ovoj oblasti i dizajnirala aktivnosti za povećanje socio-ekonomskih mogućnosti i kako bismo uticali i na smanjenje daljih migracija. Iskazan je interes domaćinstava da se bave ruralnim turizmom, kroz edukacije i pružanja turističkih usluga – saopćeno je iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.