Unaprjeđenje poslovnih veza i saradnje BiH i Turske

0

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovi dr.sc. Vjekoslav Vuković i zamjenik generalnog tajnika Mirko Bošković borave u poslovnoj posjeti Republici Turskoj i učestvuju na Euroazijskom privrednom samitu koji se održava u Istanbulu.

Prvog dana posjete,  predstavnici Komore su posjetili kompanije YLB Automotive i  VM Medical Park Bursa Hastanesi u Bursi i tom prilikom s rukovodstvom ovih kompanija razgovarali o mogućnostima za saradnju i unaprjeđenje poslovnih veza s kompanijama iz Bosne i Hercegovine.

Kompanija YLB Automotive osnovana je 2023. godine s ciljem proizvodnje plastičnih injekcijskih kalupa i dijelova za automobilsku industriju i trenutno zapošljava 50 radnika.  Proizvodnja, koja se realizira na 2.500 m2 zatvorenog prostora, fokusirana je na sektore automobilske i bijele tehnike.

Predstavnici Komore posjetili su i medicinski kompleks VM Medical Park Bursa Hastanesi,  jednu od vodećih zdravstvenih ustanova u Bursi. Zdravstvena ustanova je osnovana 2016. godine i prostire se na 55.000 m2 zatvorenog prostora, a ima kapacitet od 270 kreveta, 10 operacijskih sala i 83 kreveta intenzivne njege. Rukovodstvo bolnice je istaklo da se ističu naprednim dijagnostičkim i terapijskim metodama, uslugama usmjerenim na pacijenta te stručnim i akademskim kadrom.

Ove posjete predstavljaju, kako je ocijenjeno, korak naprijed u jačanju veza između turskih i bosanskohercegovačkih kompanija te otvaraju vrata za buduću saradnju u razmjeni znanja, tehnologije i najboljih praksi.