UN: Tokom pandemije izgubljeno četiri puta više radnih mjesta nego za vrijeme krize 2009.

0

Prošle godine je zbog pandemije koronavirusa izgubljeno četiri puta više radnih mjesta nego tokom najgoreg dijela svjetske finansijske krize 2009. godine, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija (UN), javlja Anadolu Agency (AA)

Međunarodna organizacija rada (ILO), agencija UN-a, procijenila je da su ograničenja u poslovanju i javnom životu prošle godine uništila 8,8 posto svih radnih sati širom svijeta. To je ekvivalentno 255 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom, što je četiri puta više nego tokom finansijske krize prije deset godina.

“Ovo je najteža kriza za svijet rada od Velike depresije 1930-ih. Njen uticaj daleko je veći od uticaja svjetske finansijske krize 2009. godine”, rekao je glavni direktor ILO-a Guy Ryder i dodao da je pad gotovo podjednako podijeljen između smanjenog radnog vremena i gubitka posla.

Agencija UN-a navodi da je većina ljudi koji su izgubili posao prestala tražiti posao, vjerojatno zbog ograničenja za firme koje zapošljavaju veliki broj radnika poput restorana, barova, trgovina, hotela i drugih usluga koje ovise o interakciji licem u lice.

Pad rada dovodi do gubitka od 3,7 biliona dolara globalnog prihoda, što je Ryder nazvao “izvanrednom brojkom”.

U izvještaju ILO-a navodi se da se očekuje povratak na posao u drugoj polovini godine, ali to zavisi od suzbijanja pandemije i uvođenja vakcina. Trenutno broj novozaraženih raste ili ostaje visok u mnogim zemljama, a distribucija vakcina u cjelini je još uvijek spora.