Ukrajinske investicije u Hrvatskoj prijetnja i za evropske peradare

0

Na konferenciji u Briselu, predstavnik hrvatskih peradara Dražen Čurila upozorio je na prijetnju tradicionalnom uzgoju peradi u Hrvatskoj.

Evropsko društvo agrarnih novinara (ENAJ) organiziralo je konferenciju u Briselu na temu budućnosti proizvodnje hrane na kojoj se raspravljalo i oko najave podizanja peradskih farmi koje ukrajinski investitori planiraju realizirati u Hrvatskoj, prenio je SEEbiz.

Uz brojne predstavnike sektora u Evropskoj uniji, u raspravi je učestvovao i Dražen Čurila, predsjednik Odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, te upozorio da bi te investicije mogle biti prijetnja budućnosti tradicionalnog uzgoja peradi u našoj zemlji, piše Agroklub.

– MHP Grupa posluje u Hrvatskoj, s kooperacijom i klaonicom, koju su kupili od prijašnje kompanije. Sada grade svoje farme. Ne znam jeste li primjetili iz medija, ali uz MHP postoji i drugi ukrajinski investitor: Petrinja Chicken Company koji želi raditi mega projekt peradarske farme – rekao je Čurila na konferenciji održanoj 11. aprila.

U Briselu je istaknuto da ova dva projekta koje vode Ukrajinci ne bi koristili domaćim radnicima, te da su tvorničke farme prijetnja tradicionalnim evropskim porodičnim farmama, jer se ne oslanjanju na domaće uzgajivače, nego računaju na dolazak stranih radnika.

Hrvatski peradari godišnje proizvedu oko 45 miliona brojlera, zadovoljavajući time 95 posto potreba domaćeg tržišta. S dvije mega farme MHP-a i PCC-a, godišnja proizvodnja narasla bi na minimalno 190 miliona brojlera, pa otuda i strah malih uzgajivača za vlastiti opstanak, čulo se na konferenciji.

– Kažu da će u svrhu proizvodnje zaposliti lokalne radnike, ali ja sam u ovom poslu i znam da to nije istina. U planovima ovih mega projekata vidljivo je da žele izgraditi stambene objekte za tri hiljade radnika. Otkuda dolaze radnici? Kod nas su to radnici većinom iz Nepala i Indije – istaknuo je Čurila kazavši da su mali farmeri prestrašeni jer su finansirali svoje objekte vlastitim sredstvima.