Ukrajina mora da podigne cijene gasa zbog saradnje s MMF-om

0

Ukrajina, koja želi nastavak saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), moraće možda da poveća cijene gasa za domaćinstva, izjavio je danas premijer Vladimir Grojsman.

„Znate da smo u obavezi da povećavamo (naše) cijene gasa u uslovima rastućih svjetskih cijena gasa. Ja sam godinu dana to obuzdavao. Međutim, sada je na redu pitanje daljeg povećanja”, rekao je Grojsman na putu za zapadnu Ukrajinu, prenosi Reuters pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks.

„Ova potreba se nametnula jer moramo da funkcionišemo uz eksterno zaduživanje”, dodao je on.

Ranije ovog mjeseca vlada u Kijevu je donijela odluku da produži zamrzavanje cijena gasa najmanje do 1. septembra, čime je, kako dodaje britanska agencija, smanjila svoje šanse da obezbijedi više novca od MMF-a, koji joj je potreban da ratom podrivenu ekonomiju održi na stabilnim nogama.

Ukrajina mora da podigne cijene gasa na tržišni nivo kako bi se kvalifikovala za veću pomoć u okviru aranžmana s MMF-om vrijednog 17,5 milijardi dolara. Zemlja je na početku prihvatila da podiže cijene prema zajednički dogovorenoj formuli, ali je njihovo povećanje od tada odlagala više puta.

Ukrajina nije dobila ni dolar od MMF-a od aprila 2017. zbog usporavanja dinamike sprovođenja reformi. To je zemlju dovelo u finansijski rizičnu situaciju, jer mora u naredne dvije godine da otplati oko 15 milijardi dolara deviznog duga.

Moguće je da vlada zazire od potencijalno nepopularnih mjera poput povećanja cijena gasa imajući u vidu predsjedničke i parlamentarne izbore koji treba da se održe naredne godine, ali je saopštila da nastavlja razgovore sa MMF-om, dodaje Reuters. (Tanjug)