UIOBiH: Dio duga naplaćen prodajom obveznica

0

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je  prvi put na prostoru Federacije BiH, u postupku prinudne naplate, prodala vrijednosne papire (obveznice) koji su bile u vlasništvu jednog poreznog dužnika i tako zatvorila dug po osnovu PDV-a u iznosu od 190.652,32 KM.

Javno poduzeće Rudnici ugljena Tušnica d.o.o. iz Livna prema posljednjem  izvještaju o dugu je imalo osnovni dug po osnovu neplaćenog PDV-a u iznosu od 178.322,30 KM, što je uz pripadajuću zakonsku zateznu kamatu iznosilo 190.652,32 KM.

– Ovaj iznos je u potpunosti naplaćen u aprilu 2016. godine putem prodaje zaplijenjenih vrijednosnih papira – saopšteno je danas iz UIOBiH.

Prodaja zaplijenjenih vrijednosnih papira izvršena je posredstvom kompanije “Unibroker”d.o.o. Sarajevo s kojom Uprava za indirektno oporezivanje ima zaključen ugovor.

Ukupno je prodano 215.000 obveznica.

Iz UIO podsjećaju kako su u toku 2015. godine na teritoriji Republike Srpske već započeli prinudnu naplatu indirektnih poreza prodajom vrijednosnih papira.

Tada je kompanija “R&S Company” d.o.o. iz Prnjavora imala ukupan dug po osnovu indirektnih poreza 1,7 milijuna KM.

U postupku prinudne naplate UIO je, između ostalog, upisala založno pravo kod Centralnog registra papira od vrijednosti.

Radilo se o akcijama emitenta Banjolučka pivara a.d. Banja Luka, koje su bile u vlasništvu preduzeća “R&S Company” d.o.o. iz Prnjavora.

Ukupna količina akcija koja je tada prometovana iznosila je 91.688.

Prodaja je izvršena u okviru redovnog berzanskog trgovanja po posljednjoj tržišnoj cijeni koja je ostvarena na Banjolučkoj berzi u iznosu od 1,16 KM.

Ukupna vrijednost ostvarena po osnovu ove transakcije iznosila je 106.358,08 KM.

Nakon prve naplate dugovanja po osnovu indirektnih poreza prodajom papira od vrijednosti Uprava za indirektno oporezivanje će ovu metodu prinudne naplate nastaviti koristiti i u budućnosti i na Banjalučkoj i na Sarajevskoj berzi.