UIO BiH: Za devet mjeseci na aukcijama prikupljeno 130.000 KM

0

Od prodaje robe na aukcijama Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za devet mjeseci ove godine prikupila je 129.119 maraka, što je za 5.282 marke manje u odnosu na isti period prošle godine.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević je naveo da se posredstvom aukcija najčešće prodaju tekstil i obuća, ali i lako kvarljivi proizvodi.

– Za takvu vrstu robe mora se voditi računa o isteku roka i ona se mora prodati što prije – naveo je Kovačević.

On je naglasio da novac od prodaje uplaćuju na poseban podračun jedinstvenog računa, te da poslije toga čekaju konačnu odluku suda, u smislu postupanja sa novcem dobijenim od prodaje.

Pojasnio je da je roba koju prodaju na aukcijama najčešće oduzeta zbog carinskih prekršaja ili je bila u prometu bez nalijepljenih kontrolnih markica, te odgovarajuće dokumentacije.

– Nadležni regionalni centri pripremaju spiskove robe za koju su ispunjeni uslovi za prodaju, a formirane su i komisije koje procjenjuju njenu vrijednost – naveo je Kovačević.

On je dodao da na aukciji mogu učestvovati pravna i punoljetna fizička lica, kao i lica koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa. (Glas Srpske)