UIO BiH: Projektovani neto prihod za ovu godinu 5,62 milijarde KM

0

Projektovana naplata neto prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu iznosi 5,62 milijarde KM ili 1,7 posto više nego u prošloj godini, podaci su iz biltena Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Projektovani prihodi od PDV-a za ovu godinu iznose 3,56 milijardi KM, što je za 3,9 posto više nego što je naplaćeno u prethodnoj godini.

Projektovana stopa rasta godišnje naplate je značajno iznad ostvarene u prvom kvartalu ove godine, koja je bila pod snažnim utjecajem povećanih poreskih kredita i isplata povrata koji se odnose na veliki uvoz robe krajem prošle godine i realizovane međunarodne projekte iz prethodne godine.

U narednim kvartalima se očekuje stabilizacija gotovinskog toka PDV-a.

Kretanje isplata povrata zavisit će od rasta uvoza, izvoza, investicija i sprovođenja međunarodnih projekata.

U ovoj godini se može očekivati pad prihoda od carina od 7,4 posto usljed negativnih efekata primjene adapriraniog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ BiH sa EU, te fazno ukidanje carina na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA.

U narednim mjesecima može se očekivati snažnije ispoljavanje negativnih efekata u vezi sa primjenom adaptiranog SSP-a, s obzirom na to da su prihodi od carina naplaćenih na robu porijeklom iz EU činili trećinu ukupnih carinskih prihoda BiH.

Očekuje se da će rast uvoza iz trećih zemalja djelomično kompenzovati gubitke prihoda od carina zbog primjene adaptiranog SSP.

U ovoj godini se očekuje i pad prihoda od akciza od 1,6 posto ili nominalno za oko 22,5 miliona KM.

Očekuje se pad prihoda od akciza na derivate nafte od 2,6 posto, kao i pad prihoda od akciza na duhanske prerađevine od 1,4 posto.

Kod ostalih kategorija akciza rast prihoda i daljese očekuje od akcize na pivo, te akciza na alkohol i alkoholna pića. (Fena)