Udruženje voćara RS: Ove godine očekuje se rekordan prinos

0

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je Srni da bi ova godina mogla biti rekordna kad je riječ o rodu voća, posebno jabuke, višnje i trešnje.

– Ovo je godina koja obećava velike prinose. Imamo izuzetan rod sa dobrim kvalitetom ploda, jer smo na vrijeme mogli da uđemo u voćnjake sa mehanizacijom kad je bilo potrebno prehraniti i zaštiti voćke – rekao je Dojčinović.

On je dodao da je rod kruške i breskve manji od očekivanog.

– Breskva je ove godine podbacila, na nekim područjima je nema uopšte. Potpuno je podbacila i kajsija, ali to su vrste kojih imamo veoma malo, pa se tu neće osjetiti veći finansijski gubitak – naveo je Dojčinović.

On je dodao da su voćari zadovoljni djelovanjem Protivgradne preventive Republike Srpske, čime je spriječena veća šteta od grada na voćnjacima.

– Štete od grada je u procentima veoma malo. Najveća šteta je na području opštine Laktaši, a nešto manja u Kozarskoj Dubici i Gradišci – rekao je Dojčinović.

On je rekao da se, uz ovako dobar rod, postavlja pitanje kako to plasirati na tržište i napomenuo da voćari imaju dovoljno skladišnih kapaciteta, ali da vjerovatno neće imati dovoljno ambalaže nakon berbe.

Srna