Udarac za RS: 130 miliona KM i trećina struje Slovencima

0

RS mora Slovencima da isplati 130 miliona KM na ime neisporučene električne energije za posljednjih 12 godina. Riječ je o pravosnažnoj presudi koju je po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju počev od juna 2011. godine pa do donošenja odluke donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

No, Slovenija bi na ime ugovora iz SFRJ mogla da naplati još novca.

RiTe Ugljevik izgubila je spor sa “Elektrogospodarstvom Slovenije” vrijedan oko 130 miliona KM. Odluka je pravosnažna. Osim što će morati vratiti dug, RiTE Ugljevik će Slovencima morati isporučivati trećinu struje.

– Obaveza je da se isporučuje 1/3 električne energije sve dok bude radila termoelektrana i izvršiće se finansijska obaveza vrijednosti 67 miliona eura – kazao je ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić (SP), izvijestila je Federalna televizija.

Trećina električne energije iz RiTE biće isporučena slovenskoj strani po cijeni koja je približna onoj koju plaća matično preduzeće, svakako ne tržišnoj. “Elektriprivreda RS-a” će presuđenih 67 miliona eura platiti iz svojih sredstava u 14 polugodišnjih rata, sa kamatnom stopom od jedan posto.

– Ono što je važno reći je da smo danas potpisali 3 sporazuma, jedan sporazum koji se nastavlja na samoupravni sporazum iz 1985. i 1989. godine i tiče se da RiTe Ugljevik ima obavezu isporuke 1/3 električne energije EGS-u, odnosno holdingu slovesnkih elektrana i naravno da će cijena biti bliska matičnoj cijeni koju plaća matično preduzeće Elektrana Ugljevik – objašnjava Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS.

Ovim je, tvrde, riješen spor koji je trajao više od 15 godina.

– Ovo je velika stvar za nas jer sad smo sigurni da nastavak rada RiTe neće biti upitan i sa kolegama iz Slovenije ćemo razgovarati i o drugim otvorenim pitanjima – izjavio je Diko Cvijetinović, v.d. direktora RiTE Ugljevik .

Generalni direktor slovenskog holdinga Tomaž Štokelj je optimističan da će se u sljedećim mjesecima riješiti i ostala otvorena pitanja.

Građane uvjeravaju da neće osjetiti ovaj finansijski problem. Podsjećamo, sudski spor dviju strana počeo je 2014., kada je slovenski EGS-RI pokrenuo dva arbitražna postupka. Prvi je protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova – ICSID u Washingtonu sa tužbenim zahtjevom od 770 miliona eura. Drugi je pred Arbitražnim vijećem u Beogradu za odštetu od 695,1 miliona eura.