UBS preuzima Credit Suisse za 3 milijarde eura

0

Švicarska banka UBS Group preuzet će konkurentsku banku Credit Suisse za 3 milijarde švicarskih franaka (3,035 milijarde eura), objavile su kompanije u nedjelju.

Prema uslovima dioničarskog ugovora, dioničari Credit Suissea dobit će jednu dionicu UBS-a za svakih 22,48 dionica Credit Suissea koje drže u ukupnom iznosu od tri milijarde franaka.

Ugovor uključuje 100 milijardi švicarskih franaka (101 milijardu eura) pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse od Švicarske središnje banke.

Kako bi omogućila UBS-u da preuzme Credit Suisse, savezna vlada daje garanciju za gubitak od najviše devet milijardi švicarskih franaka za jasno definirani dio portfelja, saopćila je vlada, prenosi Seebiz.

Ovo će se aktivirati ako stvarno nastanu gubici u ovom portfelju. U tom bi slučaju UBS preuzeo prvih pet milijardi franaka, savezna vlada sljedećih devet milijardi franaka, a UBS bi preuzeo sve daljnje gubitke.

Švicarski regulator FINMA rekao je da postoji rizik da bi Credit Suisse mogla postati “nelikvidna, čak i ako je ostala solventna, te da je potrebno da vlasti poduzmu mjere”.