U Živinicama do kraja godine dvije nove fabrike

0

Do kraja 2020. godine poslovna zona Ciljuge II u Živinicama dobit će dvije nove fabrike od kojih je jedna strana a jedna domaća. U njima će prema planu biti zaposleno oko 300 ljudi.

Otvaranjem novih fabrika stvorit će se uslovi za nova zapošljavanja, a samim tim i smanjiti odlazak ljudi kako iz Grada Živinice, tako i iz Bosne i Hercegovine, smatraju u Gradskoj upravi.

Napominju kako je na području industrijske zone Ciljuge II u proteklom periodu investirano više od 70 miliona konvertibilnih maraka i izgrađeno nekoliko fabrika u kojima radi oko 500 ljudi.

Ova poslovna zona jedan je od najvažnijih alata za stvaranje preduslova za poduzetništvo, a ulaganje u nju podstiče otvaranje novih i rast postojećih preduzeća.

– Uređenje poslovne zone i smanjena cijena rente po izgrađenoj poslovnoj jedinici dovelo je do toga da se Grad Živinice svrsta u najpovoljnije destinacije za ulaganje u odnosu na sve druge lokalne zajednice na području Federacije BiH. Kao pokazatelj toga jeste procenat izvršenja planiranih radova osiguranih iz Budžeta Grada za 2019. godinu od 102%, što je za 2 % više od planiranog – navode u uredu graonačelnika Samira Kamenjakovića.

Projekat poslovne zone pokazao se uspješnim zbog povjerenja i poticaja domaćih i stranih investitora da ulažu u lokalnu zajednicu i na taj način povećavaju broj radnih mjesta.

Na području Grada Živinice realizuju se mnogi infrastrukturni projekti u okviru kojih su i projekti koji doprinose razvoju i uređenju poslovne zone Ciljuge II. Radi se o projektima sa dugim razdobljem investiranja, koji će imati direktan efekat na razvoj privrede ne samo lokalne zajednice, već i i cjelokupne države Bosne i Hercegovine.

D. Hadžić