U Zenici se sutra gasi pogon u kojem je radilo 200 radnika

0

Kompanija na ovaj način nastoji da prevaziđe velike probleme s kojima se suočava

ArcelorMittal Zenica obavijestio je građane Zenice da će sutra biti obustavljen rad Koksare. Ovim se realizuje gašenje pogona koje je najavljeno u martu.

Proces obustave rada pogona planiran je za sutra počevši od 9:30. Kompanija navodi da je poduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi osigurala da navedeni proces teče bezbjedno i sa minimalnim utjecajem na okoliš.

Nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije fabrike u Zenici bit će svedene na najniži nivo od početka njenog rada prije 132 godine.

– ArcelorMittal Zenica će nastaviti da smanjuje svoj utjecaj na okoliš i posluje u skladu sa zahtjevima okolinske dozvole. Istovremeno, Kompanija će ulagati sve napore da osigura dugoročnu održivost proizvodnje čelika u Zenici – navode u saopštenju.

Podsjetimo da je kompanija ArcelorMittal Zenica lani zabilježila neto gubitak od 159 miliona KM, uz dramatičan pad prihoda za oko 30 posto na godišnjem nivou.

U martu su saopštili da pokušavaju pronaći načine da izađu iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju.

Između ostalog, tada su najavili da će obustaviti proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu.

– Radimo plan gdje ćemo rasporediti naše zaposlenike sa Koksare koji su jako dobri radnici i bili su s nama jako dugi period. Zaposlenike koji su bili dugi niz godina s nama ne bismo željeli da izgubimo. Prerasporedit ćemo ih u naše druge radne jedinice – najavio je tada direktor Nikhil Mehta.

Istakao je da će pokušati zadržati što više radnika u Zenici, dok će višak radnika pokušati zbrinuti u svom pogonu u Njemačkoj ili nekim drugim evropskim zemljama. Planirano je da na taj način zbrinu oko 15 posto radnika iz tog departmenta. Koksara zapošljava ukupno 200 radnika.

Zenički Mittal upošljava oko 2.200 radnika. Ukupno oko 3.000 radnika zaposleno je u Mittalu u Zenici i Prijedoru, ali postoji još čitav lanac preduzeća i kompanija s kojima sarađuju.