U Zenici otvoren Centar za poduzetnike i investitore

0

Zenička razvojna agencija ZEDA, Grad Zenica i Udruženje poslodavaca danas su svečano otvorili Centar za poduzetnike i investitore – BUSINESS POINT ZENICA.

Fokus uspostavljenog Centra će biti na pružanju detaljnih informacija o svim koracima postupka registracije preduzeća, informisanje o postupku izdavanja različitih saglasnosti vezanih za poslovanje poduzetnika te povezivanje poduzetnika s odgovarajućim službama u Gradu i Kantonu, saopćeno je iz Zeničke razvojne agencije.

Pored toga, Centar će građanima pružati čitav niz usluga kao što su:

• Pružanje informacija poduzetnicima o okvirnim cijenama svih usluga
• Povezivanje poduzetnika sa pružateljima usluga kao što su: ovlaštene računovodstvene agencije, advokatski i notarski uredi, konsultanti, prevoditelji i drugi,
• Virtuelni Business Support Centre (online informacije, chat)
• Show room (izložbeni prostor proizvoda zeničkih preduzeća)
• Davanje informacije o poslovnim i investicijskim prilikama
• Projekti i poticaji za razvoj poduzetništva
• Privlačenje stranih investicija
• Saradnja sa dijasporom
• Poslovno umrežavanje (naročito prema velikim kompanijama u lancu vrijednosti)
• Podrška start up-ima (savjetodavne usluge i radionice)
• Edukacije za pokretanje biznisa kao i edukacije u svrhu prekvalifikacije za deficitarna zanimanja

-Sudeći po broju prisutnih danas, ovaj događaj izazvao je veliko ineteresovanje što me naročito raduje. To znači da prisustvo ovako velikog broja zvanica samo po sebi pokazuje da se ljudi zanimaju za svakodnevne stvari kao što su plate, radna mjesta i jednake prilike za sve. Ovaj Centar je nešto što će unaprijediti poslovni ambijent grada Zenice, pomoći prilikom registracije preduzeća, koordinacije i unaprjeđenja poslovnih prilika u Zenici. Važno je istaći da EU aktivno sarađuje sa svim akterima bh. privrede. Ovakve inicijative nam nisu dovoljne, potrebne su i druge aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju i koje će ubrzati privredni rast i razvoj – rekao je zamjenik Šefa delegacije EU u BiH g.Khaldoun Sinno.

Uspostava Centra sinergija je glavnih aktivnosti projekta “Centar za podršku poduzetnicima” koju provodi Agencija ZEDA u saradnji s Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica kao i pružene tehničke asistencije u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal Programa kojeg implementira GIZ.

Projekat ima za cilj doprinijeti povećanju broja registrovanih malih i srednjih preduzeća posredstvom unaprjeđenja koordinacije i komunikacije postojećih učesnika u lokalnom ekonomskom razvoju, poboljšanjem poslovnog okruženja i promovisanjem investicijskih potencijala grada Zenice.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što prisustvujem otvaranju Centra za poduzetnike i investitore. Impresionirana sam rezultatima koje je Agencija ZEDA u saradnji s partnerima postigla implementirajući ovaj Projekat, kao i putem unapređenih znanja i vještina stečenih kroz pruženu tehničku asistenciju usmjerila nove fokuse djelovanja ka stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i privlačenju investicija. Cilj Centra je da pruži podršku MSP i vjerujem da će osnivanje ovog Centra otvoriti nove prilike. Ovo je prva kontaktna tačka koja potencijalnim investitorima omogućuje da sve informacije potrebne za investiranje dobiju na jednom mjestu – kazala je Brigitte Heuel-Rolf; Direktorica GIZ ureda za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Projektom će biti unaprijeđeni postojeći i uspostavljeni inovativni mehanizmi za podršku održivom ekomskom razvoju. Od ukupno 201.028,14 KM koliko je vrijednost ovog Projekta, Evropska unija je finansirala 160.150,14 KM kroz zajednički programa Evropske unije i Vlade Njemačke.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što je Grad Zenica dio jednog ovakvog Projekta koji direktno utiče na razvoj MSP, poslovno umrežavanje, privlačenje stanih investicija i sl. Osnovni zadatak ovog Centra jeste da investitorima olakša proces investiranja u naš grad. Samo stvaranjem dobrih uslova za investiranje i kreiranjem povoljnog poslovnog okruženja, zajednički ćemo doprinijeti razvoju naše zajednice – rekao je Fuad Kasumović; Gradonačelnik Grada Zenice.

Događaju su prisustvovali predstavnici su-finansijera i partnera u projektu, razvojnih agencija, ministarstava, akademske zajednice, općina i gradova, brojnih partnera, saradnika i institucija s kojima Grad Zenica, Agencija ZEDA i Udruženje poslodavaca dugi niz godina unatrag uspješno sarađuju te svakako, oni zbog kojih je BusinessPoint Zenica uspostavljen, privrednika i investitora.