U trgovinama njemačkog lanca više nije moguće plaćati gotovinom

0

Njemački tehnološki lanac Gravis, koji blisko sarađuje s Appleom, od ponedjeljka, 16. januara, više neće primati gotovinska plaćanja.

Firma je potvrdila kako se to odnosi na svih njihovih 40 trgovina u Njemačkoj i bez obzira na kupovnu vrijednost. To znači da čak i ako samo želite kupiti nešto što košta nekoliko eura, kovanice i novčanice iz vašeg novčanika neće vam pomoći.

Firma kaže da je udio plaćanja u gotovini “zanemariv” već otprilike dvije godine. Još samo “mali jednoznamenkasti postotak” kupaca danas u Gravisu plaća gotovinom.

Lanac također ističe da je svoju odluku donio nakon “uspješne testne faze u odabranim trgovinama temeljene na natprosječnom prihvaćanju bezgotovinskog plaćanja”.   

– Bezgotovinsko plaćanje je jednostavno, sigurno, brzo sa stajališta kupca i odavno je naučeno. Aktivno slijedimo put naših kupaca – poručili su iz kompanije, prenosi Fenix magazin.

Iza toga ne stoji samo orijentacija prema ponašanju kupaca, već i poslovna računica.

– Za nas kao trgovca bezgotovinsko plaćanje je jeftinije, jednostavnije i omogućuje brže procese – rezimira vlastite prednosti Gravis.

Gotovina je emocionalno nabijena tema, posebno u Njemačkoj, zemlji u kojoj se gotovina još uvijek relativno često koristi. Kod firme kao što je Gravis argument u prilog gotovinskom plaćanju bio bi taj da dosad nije bio problem kupovati tehničke uređaje i pribor ovim načinom plaćanja.

I naravno plaćanje gotovinom kao jednim od nekoliko načina plaćanja čini kupce fleksibilnijima. Prošlog proljeća kartično plaćanje privremeno više nije bilo moguće kod brojnih trgovaca zbog tehničkih problema na jednom, široko korištenom terminalu za plaćanje.

Gravis je sa svojih 40 podružnica jedan od najpoznatijih njemačkih trgovaca tehnologijom, a prema njihovim izjavama, to je “najveći njemački ovlašteni Appleov trgovački lanac” i “najveći certificirani Appleov servisni partner” u cijeloj Evropi. Gravis pripada firmi Freenet AG.