U toku je velika investicija bh. giganta, gradilište izgleda impozantno

0

Na sjeveru Bosne i Hercegovine u toku je velika investicija. Riječ o investiciji kompanije “Leburić komerc” u Prnjavoru, izvještava BiznisInfo.ba.

Radovi na novom objektu ove kompanije u punom su jeku, objavio je ovih dana gradonačelnik Darko Tomaš.   

– Zahvaljujući uspješnim privrednicima kao što je Leburić komerc (Fortuna marketi), poslovna zona Vijaka dobija svoj pravi izgled i smisao! U toku je izgradnja objekta čija prva faza ima površinu od 20.000 metara kvadratnih! – objavio je Tomaš.

Također je priložio video na kojem se vidi veliko gradilište.

Tomaš nije ulazio u detalje o kakvoj se investiciji radi. No, BiznisInfo.ba je u decembru prošle godine pisao o ovoj investiciji, kada je ona bila tek u povoju.

Iz ove kompanije za BiznisInfo.ba su tada rekli da je na ovom mjestu planirana investicija koja se odnosi na izgradnju savremenog distributivno-logističkog centra, u čijem sastavu će se naći: nova zgrada uprave, centralno skladište, te pomoćni objekti i parking prostori neophodni za funkcionisanje centra.

– Realizacija projekta je planirana u tri faze, od koje prva podrazumijeva dobijanja svih potrebnih dozvola za izgradnju, a druga faza izgradnja upravne zgrade i prvog skladišta. Treća faza: drugo skladište, je uslovljena dinamikom realizacije prve dvije faze. Planirani završetak druge faze je do 24 mjeseca od dobijanja svih potrebnih dozvola za izgradnju – kazala nam je tada Vesna Vojvodić, zamjenica direktora za finansije i analitiku Leburić-Komerca.

Vrijednost investicije za prve dvije faze, prema tadašnjim procjenama, iznosila je 10 miliona KM. Pored širenja skladišnog prostora i maloprodajne mreže, planirano je i otvaranje novih 100 – 150 novih radnih mjesta.

– Nakon završetka treće faze projekta, kojom bi se zaokružio investicioni ciklus na predmetnoj lokaciji, ukupna ulaganja će iznositi 30 miliona KM – zaključila je tom prilikom naša sagovornica.

Krenuli kao mala firma

Osnovana početkom devedesetih godina kao mali porodični posao, kompanija Leburić-Komerc postala je jedna od vodećih prodajnih centara za veleprodaju i maloprodaju na tržištu RS, kao i cijele BiH. Upravljaju mrežom Fortuna marketa.

Osim uvoza i distribucije stranih i regionalnih brendova, bavi se i proizvodnjom i prodajom vlastitih robnih brendova, od kojih se izdvajaju Apetito, Fortuna, Pasta Domestica, Marea i druge.