U TE Ugljevik novi sistem vrijedan 80 miliona evra

0

Probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane Ugljevik uspješno je završen.

Ovaj projekat, vrijedan 80 miliona eura, uskladio je rad ugljevičke Termolektrane sa najstrožim kriterijumima Evropske energetske zajednice, čime je ova elektrana postala najčistija termolektrana u BiH kada je u pitanju emisija sumpor-dioksida i čvrstih čestica, saopšteno je nakon sastanka uprave preduzeća sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem.

Dodik je podsjetio da je Vlada RS, prije nekoliko godina, odlučila da investira oko 100 miliona dolara u postrojenje za odsumporavanje. RiTE Ugljevik u ovoj godini proizvodi 35,7 posto ukupne proizvodnje struje u RS.

– Ovo je jedno od važnijih preduzeća u oblasti proizvodnje električne energije, gdje je ulaganje Vlade Republike Srpske od 100 miliona dolara u proces odsumporavanja omogućio produžetak radnog vijeka Termoelektrane i smanjenje zagađenja sa nekadašnjih 18 tona na 150 kilograma dnevno – rekao je Dodik, prenio je RTRS.

On je dodao da je to bilo bitno za nastavak rada Termoelektrane, kao i za stanovništvo i prirodu.

– Važno je očuvati proizvodnju u RiTE Ugljevik, jer da nije bilo njihovog dobrog rada ove godine naš bi energetski sistem pao u nekim elementima dok su hidroelektrane oslabljene zbog smanjenog priliva vode – naveo je Dodik.