U Srbiji počela proizvodnja vakcine „Sputnik V“

0

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin označili su večeras, putem video-linka, početak proizvodnje vakcine “Sputnjik V” u Srbiji, na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u „Torlaku“ pritisla je direktorka Instituta Vera Stoiljković, čime je je Srbija postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu, javlja agencija Anadolija.

U prvom periodu, od četiri do šest meseci, „Torlak“ će proizvesti četiri miliona vakcina “Sputnjik V”. Očekuje se da bi prva vakcina iz „Torlaka“ mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za desetak dana.

Vučić je tom prilikom istakao da, zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku predsednika Putina, “mi smo danas svedoci velikog iskoraka Srbije u borbi protiv COVID-19”.

Prema njegovim rečima, velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat, proizvodnju vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji.

On je dodao da će humanost Putina i celog ruskog naroda pomoći Srbiji da Institut „Torlak“ postane međunarodni regionalni centar za proizvodnju vrhunskih vakcina.

Čovekoljublje koju Ruska Federacija iskazuje prema građanima Srbije predstavlja svedočanstvo o najkvalitetnijim političkim odnosima koje naše dve države i naši bratski narodi danas baštine. U svim međunarodnim forumima naše dve zemlje pružaju jedna drugoj nesebičnu podršku, poručio je predsednik Srbije.

“Nakon tri validacione serije mi sada počinjemo organizovanu serijsku proizvodnju četiri miliona doza vakcine Sputnjik V”, naveo je Vučić i uputio čestitke Ruskom fondu direktnih investicija, ruskoj farmaceutskoj kompaniji „Generijum“ i ”Torlaku” na izuzetno brzoj i kvalitetnoj saradnji.

Stoiljković je, obraćajući se zvaničnicima, istakla da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je započela imunizaciju pomenutom vakcinom, “zahvaljujući čijoj visokoj efikasnosti od 96,6 odsto smo očuvali zdravlje građana”.

Srbija je danas, kako je ukazala, među liderima u Evropi po broju vakcinisanih građana, sa 30 odsto potpuno vakcinisanih, što je dvostruko više od evropskog proseka.

Ona je navela i da je saradnja Instituta „Torlak“ i Ruskog fonda direktnih investicija uspešan primer saradnje dveju zemalja u vreme krize.

Osim u Srbiji, proizvodnja ruske vakcine počinje i u Argentini, a tim povodom obratio se i argentinski predsednik Alberto Fernandes.