U Srbiji otvoren novi autoput, evo gdje se nalazi i kakva mu je veza s BiH

0

Ukupna dužina autoputa koji je jučer otvoren je 24,6 kilometara

Jučer je otvoren autoput Ruma – Šabac u Srbiji. Ovaj autoput će biti nova veza i između Novog Sada i Beograda sa dijelom zapadne Srbije ali i sa Bosnom i Hercegovinom, pogovo nakon što bude završena i dionica do Loznice (granica s BiH), što je jučer i najavljeno.

Dionicu je otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa rukovodstvom azerbejdžanske kompanije “Azvirt” koja je gradila put. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i drugi visoki zvaničnici Republike Srbije, kao i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Kamil Hasijev.

Vučić se zahvalio prijateljima iz Azerbejdžana i rekao da je danas veliki dan za Srbiju.

– Mnogo toga moramo još da uradimo, ali sve što novo uradimo tražit ćemo još, da stalno podižemo ljetvicu. Da radimo i gradimo našu Srbiju. Ovo će za Šabac mnogo značiti, dolazak novih investicija, a sa završetkom dionice do Loznice (granica sa BiH) i u čitavo Podrinje. Bez građana ovo nikada ne bismo mogli da uradimo. Hvala vam jer ste vjerovali u svoju državu i kada smo imali teške dane – rekao je  Vučić.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić je rekao da je ovo vrlo značajan projekat za Srbiju.

– Svi mi koji smo imali prilike da učestvujemo na ovom projektu treba da budemo ponosni zato što smo uradili jedan jako dobar posao. Ovaj dio zaista je imao veliku potrebu za boljom infrastrukturom. Kada završimo saobraćajnicu do Loznice, onda će zaista misija u ovom dijelu biti završena. Živimo u vrijeme kada je infrastruktura prva na listi prioriteta – zaključio je Antić.

Ukupna dužina autoputa od Rume do Šapca sa mostom preko Save iznosi 24,6 kilometara.

Ubuduće će se novom trasom od Rume do Šapca stizati za 15 minuta.