U Srbiji grade najveći evropski vjetropark

0

U Izbištu kod Vršca u Srbiji, nakon Kule i La Piccoline, otvoren je vjetropark Košava 1, najveći vjetropark u Srbiji koji je izgradila kompanija MK Fintel Wind, u zajedničkom vlasništvu talijanske firme Fintel Energia i MK Groupa Miodraga Kostića.

Vjetropark Košava 1, ukupne snage 69 megavata, sa 20 vjetroturbina, koji se počeo graditi prije dvije godine, snabdijevat će električnom energijom 45.000 domaćinstava, a investicija je vrijedna 118 miliona eura.

Prema riječima Tiziana Giovannettija, izvršnog direktora kompanije MK Fintel Wind, počela je i druga faza projekta, Košava 2, u kojoj će biti izgrađeno još 15 vjetroturbina. “Projekti obnovljivih izvora energije nisu važni samo u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena, već su dobri i za ekonomiju jer donose velike investicije i stotine novih radnih mjesta”, rekao je Giovannetti.

On je objasnio da su feed-in tarife, sistem poticaja koji se koristi za elektrane na obnovljive izvore, omogućile izgradnju Košave 1, ali da u budućim projektima kompanije poticaji više neće biti potrebni. On je, kako izvještavaju srbijanski mediji, najavio i izgradnju još jednog vjetroparka u Srbiji, u blizini Sombora, koji će biti najveći u Europi.

Novi projekt će, prema riječima Aleksandra Antića, ministra rudarstva i energetike, započeti za dvije do tri godine, imat će instalisanu snagu od 600 megavata i bit će konkurentan elektranama na plin i ugalj, a na mrežu će se priključiti za oko pet do šest godina, prenio je Poslovni dnevnik.

Antić je rekao da je Srbija apsolutni lider u regiji prošle i ove godine, kada je riječ o projektima iz energije vetra.

”Svakog tjedna otvorimo jedan vjetropark. Prošle sedmice smo otvorili vjetropark u Kovačici, ove sedmice u Vršcu, a vrlo brzo ćemo i Čibuk”, objasnio je Antić i dodao da je svaki od tih projekata tehnološki iskorak za Srbiju.

Ministar Antić najavio je da će najkasnije od 2024. godine projekti iz energije vjetra i sunca moći razvijati u tržišnim uslovima, bez feed-in tarifa i poticaja.

Cilj srbijanske vlade je da se do 2020. godine proizvodi 27% električne energije iz obnovljivih izvora i na mrežu priključi 500 megavata iz energije vjetra. Srbija je prije otvaranja vjetroparka Košava 1 imala oko 400 megavata instalisane snage iz energije vjetra, što je na godišnjem nivou 3 do 4 posto ukupno proizvedene energije u Srbiji.

Značajan doprinos tome dao je vjetropark Kovačica, otvoren 19. septembra, sa 38 vjetroturbina, ukupne snage 104,5 megavata, s proizvodnjom energije za više od 68.000 domaćinstava. Ukupna je vrijednost ulaganja izraelske kompanije Enlight u vjetropark Kovačica 189 miliona eura, prenosi Poslovni dnevnik.

Ove godine treba biti otvoren i vjetropark Čibuk, u Južnom Banatu, snage 158 megavata, koji će strujom snabdijevati 113.000 domaćinstava.

Riječ je o projektu kompanije Vjetroelektrane Balkana, u vlasništvu Tesla Winda, koja je zajedničko ulaganje kompanija Masdar iz UAE-a, finske firme Taaleri Energia i njemačkog DEG-a.