U RS počela berba kukuruza, smanjenje prinosa za oko 30 posto

0

Berba kukuruza u Republici Srpskoj je počela, a očekivanja su da će prinos u prosjeku biti manji za oko 30 odsto, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

“Ove godine u prosjeku ćemo imati četiri i po do pet tona prinosa po hektaru”, rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su prinosi loši na nekim područjima u Semberiji i Posavini, gdje su pjeskovita zemljišta koja brzo gube vlagu.

“Imamo i dosta zemljišta i usjeva gdje su prinosi sasvim prihvatljivi i iznose šest, sedam ili osam tona, a tamo gdje smo imali navodnjavanje prinosi prelaze i 10 tona po hektaru”, rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će kukuruz imati smanjenje prinosa u prosjeku za oko 30 odsto za čitavu Republiku Srpsku, naglasivši da ima površina gdje je rod gotovo izostao, ali i onih gdje je pun rod.

Za plan jesenje sjetve Pašalić je rekao da će biti stimulisani proizvođači pšenice, ozimih kultura sa 500 KM po hektaru i da ta sredstva dobijaju u narednoj godini.

“Za proljećnu sjetvu obezbijedićemo neke nove mjere. Kao što smo ove godine imali sufinansiranje nabavke sjemena kukuruza, imaćemo mjeru vezanu za regresirani dizel, tako da će proizvođačima biti na raspolaganju sve mjere koje su imali do sada i neke nove, jer planiramo značajno veći budžet u 2023. godini”, objasnio je Pašalić.

Srna