U RS najveća prosječna plata u oblasti finansija, najmanja u građevinarstvu

0

U Republici Srpskoj najveća prosječna plata u oktobru od 1.451 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti, a najniža 664 KM u građevinarstvu.

Prosječna oktobarska plata nakon oporezivanja /neto plata/ u Republici Srpskoj iznosi 964 KM i manja je za jednu KM nego mjesec ranije.

Niske prosječne plate u oktobru primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 742 KM, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 752 KM, kao i u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 722 KM.

Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 746 KM, kao i u trgovini 750 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u oktobru je koštala 1.951 KM, a prosječna plata pokrivala je sa 49,41 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u oktobru trošile za nabavku prehrane 727 KM, za stanovanje i komunalne usluge 591 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštalo je 152 KM, higijena i njega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

Srna