U RS najbolje plaćeni zaposleni u finansijskom sektoru

0

Republički zavod za statistiku saopštio je da je u oktobru najviša prosječna plata nakon oporezivanja bila u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, gdje je iznosila 1.359 KM.

Najmanje plate primili su radnici zaposleni u oblasti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva – 594 KM.

“Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj, isplaćena u oktobru 2018. godine iznosila je 884 KM, a prosječna mjesečna bruto plata 1.372 KM”, navodi se u saopštenju.

U odnosu na septembar 2018. godine, prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u oktobru 2018. nominalno je veća za 0,3 odsto, dok je u odnosu na oktobar 2017. nominalno veća za 6,4 odsto.

“U oktobru u odnosu na septembar najveći nominalni rast plate zabilježen je u ostalim uslužnim djelatnostima 7,4 odsto, poslovanja nekretninama 6,5 odsto i trgovini na veliko i na malo, popravkama motornih vozila i motocikala gdje je zabilježen rast od 4,1 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Iz Zavoda navode da je mjesečna inflacija u oktobru 2018. godine iznosila 1,3 odsto.

“Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj u oktobru 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su više za 1,3 odsto, dok su na godišnjem nivou, u prosjeku više za 1,6 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u pet, niže cijene u tri, dok su cijene u četiri odjeljaka, u prosjeku ostale nepromijenjene.

Srna