U RS će poskupiti struja za privrednike

0

Zbog povećanja troškova u poslovanju i proizvodnji električne energije koji bitno utiču na proizvodnu cijenu kilovat-sata postoji potreba povećanja cijene struje za narednu godinu, zaključeno je na konsultacijama ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa predstavnicima Elektroprivrede, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Srpske.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da su predstavnici privrednih asocijacija pokazali razumijevanje i iznijeli jednoglasan stav da je cijenu električne energije za privredu potrebno korigovati, naglasivši da ovo pitanje, prije donošenja konačne odluke, treba biti predmet daljih razgovora.

Đokić je naglasio da će Republika Srpska sa povećanjem cijene električne energije i dalje imati najpovoljniju i najnižu cijenu od svih država u okruženju.

Prema njegovim riječima, ključni interes Vlade Republike Srpske je da se održi i stalno unapređuje privredna aktivnost zbog čega će se nastaviti pružati podrška mjerama koje su na raspolaganju.

Dogovoreno je da se u narednom periodu nastave konsultacije na temu cijene električne energije, u cilju postizanja adekvatnog dogovora i zadovoljavajućeg rješenja za sve uključene strane, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, predsjednici područnih privrednih komora Banjaluka i Bijeljina, kao i predstavnici nekoliko većih proizvodnih preduzeća u Republici Srpskoj.