U prošloj godini svjetski bogataši izgubili 388 milijardi dolara

0

Nakon petogodišnjeg rasta, ukupno bogatstvo onih najbogatijih prošle godine palo je za 4,3 posto, odnosno za 388 milijardi dolara čime je doseglo nivo od 8,5 biliona (eng. trillion) dolara, pokazao je izvještaj švicarske banke UBS i PwC.

Kako navodi “Market Watch”, ovo je ujedno prvi takav pad u posljednjih 15 godina.

“Bum milijardera koji je nastao u posljednjih pet godina sada se blago smiruje te možemo reći da sada dolazi do faze balansa”, objasnio je Josef Stadler, direktor odsjeka za lično bankarstvo bogataša pri UBS banci.

Najveći pad zabilježen je u Kini gdje je ukupno bogatstvo palo za 12,3 posto čime je s liste najbogatijih otpisano na desetine porodica i pojedinaca. Ujedno, negativan trend od četiri posto zabilježen je i u Hong Kongu.

S druge strane, uprkos velikom padu, američki milijarderi zabilježili su najbolju godinu. Na krilima globalnog uspjeha tehnoloških kompanija, broj najbogatijih u ovoj zemlji je porastao. Tako su do kraja prošle godine SAD brojale čak 89 milijardera koji dolaze iz tehnološkog sektora.

Tako je ukupan broj porastao za 4,8 posto čime je u 2018. godini ova regija brojala čak 749 milijardera, a njihovi ukupni računi porasli su za čak 3,4 posto na 1,3 biliona (eng. trillion) dolara, piše “CNN”.

Uprkos padu ukupnog bogatstva, globalno gledano, svjetska populacija milijardera se ipak povećala pa Kina i dalje svaka dva dana “proizvodi” novog milijardera.

Ujedno je u ovoj grupi porastao i broj žena. Tako je u posljednjih pet godina postotak žena koje su uvrštene na liste najbogatijih porastao za 46 posto, te su time nadmašile suprotni pol koji bilježi porast od svega 39 posto, prenosi novac.hr.