Najavljena investicijska konferencija za BiH u Tokiju

0

Direktor Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je s ambasadorom Japana u BiH NJ.E. Kazuyaom Ogawa o planiranoj investicijskoj konferenciji za BiH u Tokiju u prvoj polovini 2018. godine koja je predložena na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova BiH i Japana. 

Pored FIPA-e i ambasade Japana u BiH, u organizaciju će biti uključeni i ambasada BiH u Tokiju, predstavnik FIPA-e u Japanu Shigehiko Nishihama, te Organizacija za vanjsku trgovinu Japana JETRO iz Beča s ciljem da se okupi što više japanskih privrednika – potencijalnih investitora u BiH kojima će se predstaviti mogućnosti za ulaganje.

S obzirom da u BiH nema registriranih investicija iz Japana, ova manifestacija predstavlja izvrsnu mogućnost za promociju Bosne i Hercegovine i promjenu trenutnog stanja u sferi investicija.

Kao rezultat posjete dvadesetak japanskih investitora BiH u listopadu 2016. godine, četiri bh. kompanije su imale sastanke sa japanskom firmom Makita iz Rumunjske radi razgovora o mogućnosti suradnje.

Predstavnici FIPA-e su također istaknuli da su japanske investicije dobrodošle, jer bh. privreda i građani BiH imaju veliko povjerenje u japansku marljivost i preciznost.