Počinju pripremni radovi za gradnju HE “Buk Bijela”

0

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je u četvrtak u Foči da će u ponedjeljak, 17. maja, početi pripremni radovi za izgradnju Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela” na rijeci Drini, koju će zajedno finansirati elektroprivrede Srbije i Republike Srpske u iznosu oko 220 miliona eura.

U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem “Gornja Drina” preduzeće “Elektroprivreda Srbije” imaće udio od 51 odsto, a “Elektroprivreda Republike” Srpske 49 odsto.

“Planirano je da se poveća instalisana snaga sa 93 na 115 do 120 megavata, što će definisati glavni projekat”, naveo je Đokić.

On je istakao da će izgradnjom HE “Buk Bijela”, koja bi trebala da traje pet godina, biti otvoreno novo energetsko poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata jer će se nakon ove graditi još dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine – “Foča” i “Paunci”, kao i u Hercegovini HE “Dabar”, te vjetro i solarne elektrane.

– Pored “Buk Bijele”, planiramo da u drugoj polovini ljeta počnemo izgradnju tri manje hidroelektrane na rijeci Bistrici, čija je planirana vrijednost 102 miliona eura. Naš cilj i želja je da u izgradnji ovih elektrana učestvuje što više domaćih kompanija i da bude što više zaposleno lokalnog stanovništva, a procjena je da je potrebno minimum 500 radnika tokom gradnje – rekao je Đokić.

Srna