U oktobru počinje gradnja vjetroelektrane vrijedne 130 miliona KM

0

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je, tokom posjete lokaciji vjetroelektrane “Grebak” u Nevesinju sa predstavnicima investitora i opštine, najavio da će izgradnja ovog prvog vjetroparka u Republici Srpskoj, vrijednog 130 miliona KM, početi u oktobru.

On je istakao da je ova investicija od velikog značaj za Republiku Srpsku jer će u bilansima ukupno proizvedene električne energije u Republici Srpskoj ovaj objekat proizvodnjom oko 50 megavata instalisane snage bitno uticati na strukturu ukupno proizvedene električne energije, odnosno povećati obim energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

“Druga važna činjenica je da ovaj projekat ima izuzetno veliku vrijednost od oko 130 miliona KM, a u realizaciji projekta će učestvovati lokalne kompanije, odnosno domaći podizvođači. Nakon izgradnje ovog objekata imaćemo koncesionu naknadu od oko miliona KM na godišnjem nivou”, naglasio je Đokić.

Biće još investicija

On je dodao da je ovo samo jedna u nizu izgradnje vjetroelektrana, te da će se na području Nevesinja na lokalitetu Trusina graditi još jedan vjetropark.

“Tu ćemo obnoviti koncesioni postupak i dobiti novog investitora već u ovoj godini. Čitavo hercegovačko područje ima potencijal da se izgradi još nekoliko vjetroelektrana, ali ta izgradnja je uslovljena kapacitetom prenosne mreže, što znači da `Elektroprenos` treba da krene u razvoj kapaciteta kako bi mogli prihvatiti energiju sa ovakvih objekata”, naveo je Đokić.

Ministar je naglasio da će u Hercegovini biti građeno i nekoliko solarnih elektrana.

“Prije dvadesetak dana smo potpisali koncesioni ugovor za solarnu elektranu. Takođe, `Elektroprivreda Republike Srpske` je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, a imaju koncesiju i za izgradnju vjetroelektrane `Hrgud` na području Berkovića. Izgradnjom vjetroparkova i solarnih parkova biće bitno povećana proizvodnja električne energije u Republici Srpskoj i otvoren višemilionski investicioni ciklus”, naglasio je Đokić.

Korist za cijelu opštinu

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je ovo jedan u nizu energetskih projekata na području Nevesinja koji će donijeti dosta dobra opštini.

“Sama investicija je od više od 100 miliona KM. To puno znači za domaće firme koje će izvodi radove, za ljude na čijoj će se zemlji graditi, ali i opštinu koja će godišnje imati oko milion KM prihoda od ovog vejtroparka. Taj novac planiramo da uložimo u druge investicije”, naveo je Avdalović.

Predstavnik investitora iz Njemačke i direktor VE “Grebak” Admir Rahimić zahvalio je Vladi Republike Srpske i lokalnoj zajednici na podršci i potvrdio da radovi počinju u oktobru.

“Vjetroelektrana je snage 50 megavata, a investicija vrijedna oko 130 miliona KM. U pregovorima smo sa dva prizvođačima turbina, a firma `Simens` se u zadnjim pregovorima istakla kao potencijalni partner. Mi ćemo raditi turbine sa najnovijom tehnologijom `Simensa`. Turbine će biti snage 6,6 megavata, tako da će se broj turbina smanjiti na osam. Godišnja proizvodnja će biti oko 150 megavata”, dodao je Rahimić.

On je izrazio nadu da će do sredine 2022. godine ovaj vjetropark biti priključen na mrežu.

Srna / BiznisInfo