U Njemačkoj u avgustu manje bankrota nego 2019.

0

U Njemačkoj je u augustu bankrotirala ukupno 1.051 kompanija, što je manje za 35,4 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Statističkog zavoda Njemačke (Destatis) navodi se da je u augustu 1.051 preduzeće u zemlji proglasilo bankrot, najviše u građevinskom sektoru.

Prema posljednjim podacima, u građevinskom sektoru Njemačke u augustu su bankrot proglasile 173 firme, potom slijedi sektor trgovine sa 165 stečajnih prijava i sektor nauke sa 129 bankrota.

Također, u augustu je zabilježen dug od 17,4 milijarde eura koji je trebao biti isplaćen vezano za potraživanja stečajnih dužnika, dok je ovaj dug u augustu 2019. godine iznosio oko 1,6 milijardi eura.

Iz Destatisa su naveli da visoki porast iznosa potraživanja proizilazi iz, kako se navodi, “obaveza velikih kompanija koje su bankrotirale i njihovih podružnica”.

Osim bankrota preduzeća, u augustu je stečajni postupak pokrenulo 2.857 dužnika, što je manje za 60,2 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

U saopćenju Destatisa se navodi kako je jedan od razloga zbog kojeg je došlo do smanjenja broja stečajnih postupaka u Njemačkoj i privremeno prolongiranje tih zahtjeva, što je bila jedna od mjera njemačke vlade u borbi s posljedicama pandemije COVID-19.

Zakon u Njemačkoj nalaže da firma podnese zahtjev za stečaj u roku od tri sedmice nakon što ne izrši svoje poreske i druge obaveze, a ta zakonska odredba je suspendirana do kraja godine.