U Neumu velika očekivanja od turističke sezone

0

Pandemija koronavirusa za Neum je otvorila neke nove mogućnosti. I dok su druge turističke destinacije bilježile gubitke, Neumljani su prošle godine pronalazili načine da bar donekle “izvuku” turističku sezonu tim više jer je predsezona zbog potpunog lockdowna propala.

Ekipa Federalne televizije Neum je posjetila krajem sedmice i zabilježila kako teku pripreme za sezonu koja bi trebala početak imati upravo za prvomajske praznike.

Vlasnici restorana i kafića posljednje dane aprila koristili su da urede bašte kako bi sve bilo spremno za produženi vikend i prvomajske praznike. Nadaju se dobroj posjećenosti čime bi praktično i bila otvorena sezona.

– Neum ima odlične hotele, lijepe plaže. Cijene su jako pristupačne za bh. tržište, naš standard. Definitivno, može biti sve i vikend varijanta, ali i neki duži odmor – priča Jasmina iz Sarajeva.

Ruku na srce, Neum posljednjih godina nije imao učinkovitu vlast, bar ne onu koja je razumjela kako ulagati strateški u turizam. Novo vodstvo, čini se, osluškuje potrebe tržišta, ali i onih koji od turizma i žive.

Prošle godine najčešći turisti bili su oni iz susjedne Srbije. Neumu je na ruku išao lokdown u Crnoj Gori, te su Srbijanci, mahom Beograđani i Novosađani, igrom slučaja otkrili naše more. I bili zadovoljni.

– Otvorilo nam se jedno tržište u koje moramo dalje ulagati i boriti se za poziciju u tom segmentu. Sad je na nama. Moramo se i mi pripremiti, ponudu podići na veću razinu, urediti prostore plaže. Dosta je posla koji predstoji pred nama – ističe Dragan Jurković, načelnik Općine Neum (HDZBiH).

Prvi korak je učinjen posjetom Beogradu i Novom Sadu. Saradnja je dogovorena, a u ovom mjesecu u Srbiju idu i neumski hotelijeri. Radi se i na tomu da budu organizirani punktovi za brzo testiranje kako bi turisti svoj odmor proveli bezbrižno, a opet poštujući mjere kriznih stožera. Hotelijeri nisu nezadovoljni jer im se čini, bar prema najavama, da se tržište budi.

– Ono što nas veseli je da nam stižu rezervacije s naših najvećih inozemnih tržišta. Polako nam dolaze rezervacije i od dijaspore. To nas isto veseli budući da je prošle godine nismo nikako imali – kaže hotelijer Davor Krešić.

Raduje i činjenica da se radovi na prometnici Neum-Stolac odvijaju planiranom dinamikom. Kad budu završeni, što se očekuje koncem ove godine, ne samo da će se voziti modernom cestom kojom će se u Stolac primjerice stići za tridesetak minuta, nego će konačno Neumu otvoriti i druge mogućnosti, posebice što se tiče jačanja privrede.