U Neumu otvoren novi pogon, korak ka jačem razvoju

0

U Neumu je danas upriličeno svečano puštanje u rad pogona za preradu maslina.

Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je da su zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave odnosno Općine Neum, osmislili i realizirali Pogon za preradu maslina koji predstavlja značajan korak ka još jačem i još bržem razvoju privrede našega kantona.

– Vlada HNK-a prepoznaje i snažno podržava sve ideje koje će, u konačnici, značajno uticati na ubrzan razvoj naše privrede, ujedno dajući snažan zamah rastu i jačanju lokalne sredine u kojoj su sami projekti realizirani – rekao je Herceg.

Dodao je kako je za realizaciju neumskog Pogona za preradu maslina Vlada HNK-a izdvojila značajna finansijska sredstva te da sami pogon ima kapacitete koji mogu zadovoljiti potrebe ovdašnjih maslinara.

‘Ovim je pitanje otkupa i prerade, kao jedno od najvažnijih pitanja za proizvođače, uglavnom riješeno, a ukoliko tržište bude tražilo dodatno širenje kapaciteta, Vlada će i za to imati razumijevanja i sluha.

– I ovom prilikom, ističem kako Neum, ali i sve druge općine i gradovi u HNK-u, i u meni lično i u kantonalnoj vladi imaju i imat će istinskog prijatelja i partnera koji je spreman, zajedničkim naporima, predano raditi na stvaranju boljih uslova za život svakog našeg sugrađanina – poručio je Herceg.