U “Neltovoj” ponudi da bude više domaćih proizvoda

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima kompanije “Nelt” u Istočnom Sarajevu razgovarano da u paleti njihove ponude bude što više proizvoda iz Republike Srspke i Federacije BiH, s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

“Time bi proizvođačima omogućili da ovako respektabilne trgovačke kompanije distribuiraju proizvode proizvedene u Republici Srpskoj i FBiH na tržišta zapadnog Balkana, ali i onoj mreži koju pokriva `Nelt grupacija`”, rekao je Košarac novinarima nakon sastanka, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

S obzirom na to da je “Nelt” u Srbiji veoma prisutan i da je obezbijedio da investira u proizvodne kapacitete “Neoplante”, Košarac je naveo da je bilo riječi i o tome kako se ova grupacija može povezati sa prerađivačkim kapacitetima u Republici Srpskoj i FBiH, da bi imali isti takav koncept i u BiH.

Košarac je rekao da je Istočno Sarajevo strateško mjesto, a da Sarajevo pruža infrastrukturne kapacitete koji su neophodni za razvoj ekonomije i trgovine, prije svega u spoljnotrgovinskom prometu, bazirajući se na blizinu aerodroma i željeznicu.

S tim u vezi, on je istakao da je bilo riječi i o tome da se nastave razgovori o izgradnji slobodne zone u Istočnom Sarajevu, koja bi omogućila intenzivan lokalni razvoj, prisutnost mnogo većih kompanija u ovom gradu, a koristili bi se svi kapaciteti infrastrukture koji su neophodni u spoljnotrgovinskom prometu.

“Zaključeno je da će se nastaviti razgovori o ovom važnom strateškom pitanju za Istočno Sarajevo”, rekao je Košarac, ocijenivši veoma korisnom radnu posjetu kompaniji “Nelt”.

Srna