U maju 24 posto manje tendera u BiH

0

U proteklom mjesecu ojavljeno je 2.313 tendera što je za 24,4 posto manje nego u maju 2019. godine, podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera.

Od ukupnog broja objava 65 posto je objavljeno u FBiH, 32 posto u RS-u i tri posto u Brčko Distriktu. Sličan odnos je bio i prethodnih godina kada se u obzir uzme regionalna zastupljenost.

Kada se posmatra period prvih pet mjeseci ove godine i uporedi sa prethodne dvije, znatno je smanjenje broja objavljenih javnih nabavki.

Pregovarački postupak u maju 2020. godine korišten je 43 puta što je za 23 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Usporedbom prvih pet mjeseci ove godine sa prethodnom, broj pregovaračkih postupaka je porastao za čak 88 posto.

– Nabavke medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju u maju 2020. godine su srazmjerne broju nabavki u prethodne tri godine. Javne nabavke se polako stabiliziraju. U odnosu na mart i april ove godine zabilježen je blagi porast broja tendera kada je objavljeno 26,5 posto manje nabavki nego u istom razdoblju prošle godine. No ipak ovaj rast je nedovoljan s obzirom da broj tendera iz godine u godinu raste u prosjeku do 10 posto – saopćeno je iz agencije Briefing.