U Kaliforniji su ljudima davali po 500 dolara mjesečno bez ikakvih uslova, evo šta su zaključili!

0

Istraživanje o univerzalnom dohotku sprovedeno u Stoktonu u Kaliforniji u okviru kojeg su stanovnici grada mjesečno dobijali 500 dolara bez ikakvih uslova, pokazalo je ohrabrujuće rezultate za pristalice ove ideje.

Naime, studija je otkrila da je više vjerovatno da će ljudi koji primaju univerzalni dohodak naći posao sa punim radnim vremenom, biti srećni i ostati zdravi, od ostalih.

Pristalice programa univerzalnog dohotka kažu da bi nalazi ove studije trebalo da odagnaju uobičajene kritike ideje da će novac bez uslova demotivisati ljude da rade ili da će taj novac trošiti na poroke, poput alkohola i droge.

Prema analizi podataka nezavisnih istraživača, primaoci mjesečnih uplata imali su dvostruko veće šanse da dobiju posao sa punim radnim vremenom od ostalih. Većina datog novca potrošena je na hranu ili druge neophodne stvari. Duhan ili alkohol činili su manje od 1 posto praćenih kupovina.

Majkl Tabs, bivši gradonačelnik Stoktona koji je započeo program 2017. godine, rekao je da istraživanje pruža jasnu podršku za redovna mjesečna primanja ljudima kojima su potrebna, piše portal Bizlife.rs.

Počev od februara 2019. godine, 125 građana ovog grada, koji žive u susjedstvima sa prosječnim godišnjim prihodom ispod 46.034 dolara, je u okviru studije tokom dvije godine dobijalo redovne mjesečne isplate.

Učesnici su mogli novac da troše po sopstvenom nahođenju, bez radnih zahtjeva ili drugih ograničenja. Studiju je finansirao Economic Security Project, filantropska grupa koju djelimično vodi suosnivač Facebooka Kris Hjuz.

Objavljeni rezultati prikupljeni su prije nego što je pandemija koronavirusa zaustavila američku ekonomiju. Očekuje se da će drugi dio studije biti objavljen naredne godine, a ti rezultati će dati uvid u to kako novac može da promijeni ponašanje osobe u krizi kao što je pandemija.

Autori studije rekli su da su primaoci univerzalnog osnovnog dohotka mogli bolje da postave ciljeve i da traže stabilnije zaposlenje. Također su bili manje anksiozni i depresivni, kao i da su rjeđe osjećali umor ili fizičku bol koji su povezani sa lošim emocionalnim zdravljem.

Tomas Vargas, jedan od učesnika istraživanja, rekao je da se njegovo ukupno zdravlje poboljšalo i da je mogao više vremena da provodi sa djecom i suprugom. Vargas, nekada honorarni nadzornik u skladištu, također je pronašao posao sa punim radnim vremenom kada je počeo da prima redovne isplate.

– Bila je to velika promjena u mom životu. Bio sam veoma depresivan. Bio sam na dnu. Ovo me je vratilo, pružilo mi šansu, priliku – rekao je Vargas.

Pozitivno iskustvo sa univerzalnim dohotkom iz Stoktona već je natjeralo lidere u drugim gradovima u Americi da razmisle o primjeni sličnog projekta. Desetine gradonačelnika pridružilo se inicijativi koja se zalaže za zagarantovani prihod, dok je nekoliko gradova već pokrenulo slične pilot projekte.