U junu u RS zabilježene niže cijene proizvoda i usluga za 0,2 odsto

0

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj mjerene indeksom potrošačkih cijena u junu su u odnosu na maj u prosjeku niže za 0,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga više cijene zabilježene su u četiri, niže u šest, dok su cijene u dva odjeljka u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći porast cijena u junu zabilježen je u odjeljku prevoz – jedan odsto usljed viših cijena goriva od 1,7 odsto i viših cijena u grupi usluge prevoza od 0,8 odsto, zatim u odjeljku stanovanje – 0,2 odsto usljed viših cijena u grupi održavanje i popravak stambene jedinice od jedan odsto, kao i u grupi električna energija, gas i ostali energenti od 0,2 odsto.

Više cijene zabilježene su i u odjeljku zdravstvo – 0,2 odsto zbog viših nabavnih cijena pojedinih lijekova od 0,4 odsto u grupi farmaceutski proizvodi, kao i u odjeljku restorani i hoteli – 0,2 odsto usljed viših cijena u grupi Ugostiteljske usluge od 0,3 odsto.

U odjeljcima komunikacija i obrazovanja cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći pad cijena u junu zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća – 2,5 odsto usljed akcijskih cijena obuće od 3,7 odsto i odjeće od 1,9 odsto, zatim slijedi odjeljak hrana i bezalkoholna pića – 0,8 odsto zbog nižih sezonskih cijena u grupi povrće od četiri odsto, voće od dva odsto, kao i akcijskih cijena u grupama šećer, med i slično 0,8 odsto, meso 0,7 odsto, bezalkoholna pića od 0,6 odsto i u grupi ulja i masnoće od 0,3 odsto.

Niže cijene zabilježene su i u odjeljku alkoholna pića i duvan 0,2 odsto usljed nižih cijena u grupi alkoholna pića od 0,6 odsto, te u odjeljcima namještaj i pokućstvo, rekreacija i kultura i ostala dobra i usluge po 0,1 odsto.

Iste cijene su na godišnjem nivou u prosjeku više za 1,6 odsto, u odnosu na uporedni period prošle godine.