U Italiji grade infrastrukturu za leteće taksije

0

Aerodromi u Rimu, Veneciji i Bolonji, kao i na francuskoj rivijeri, objavili su da su osnovali kompaniju za izgradnju infrastrukture za leteća taksi vozila koja bi trebalo da omogući bolju transportnu povezanost gradova i ublaži problem saobraćajnih gužvi.

Nova kompanija Urban Blu udružila je italijanske aerodrome Aeroporti di Roma iz infrastrukturne grupe Atlantia, Aeroporto di Venecija, Aeroporto Guljelmo Markoni di Bolonja i francuski aerodrom Aeroport de la Kot d'Azur.

Prema njihovim riječima, plan im je da do 2024. godine počnu da posluju sa letećim taksijima u Rimu, Veneciji i Nici. U saopštenju nisu navedeni finansijski detalji u vezi sa projektom.

Infrastruktura je namijenjena veriportima, specijalnim tipovima letjelica koje polijeću vertikalno, a zatim preusmeravaju motore i propelere u horizontalni položaj i lete kao avioni.

Vertiporti će funkcionisati kao električni vazdušni taksiji koji će klijentima ponuditi novi način putovanja, zaobilazeći saobraćajne gužve i lakši međugradski prevoz, napominje Reuters, prenosi Index.hr.

Urban Blu planira “izazovan, ali izvodljiv vremenski okvir, i to će omogućiti Rimu da bude među prvim gradovima u Evropi koji će omogućiti ovakvu vrstu transportne povezanosti”, naglasio je izvršni direktor Aeroporti di Roma Marko Tronkone.

Italijanska prijestonica je treći najpogodniji grad u Evropi za razvoj urbane vazdušne mobilnosti, prema studiji Evropske agencije za bezbjednost vazduhoplovstva (EASA).

Kako se navodi u saopštenju, Urban Blu će biti otvoren za saradnju sa drugim industrijskim, tehnološkim i finansijskim partnerima sa kojima bi postepeno proširio projekat u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama.

Dodaju da će se udružiti sa njemačkim startapom za leteće taksije Volokopter, uz podršku investicionog fonda EDF Invest, akcionara Aeroport de la Kot d'Azur.

Volokopter će predstaviti jedan od svojih putničkih električnih aviona na rimskom aerodromu Fjumičino u srijedu.