U idućoj godini milion KM podrške za nova radna mjesta

0

Grad Banjaluka će u narednoj godini za pomoć lokalnim privrednicima u nabavci mašina i povećanju proizvodnje izdvojiti 950.000 KM, od čega će dio biti usmjeren za samozapošljavanje građana, saopšteno je iz Gradske uprave.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović navodi da je budžetom za iduću godinu predviđeno i 140.000 KM za opremenje kabineta za praktičnu nastavu srednjih stručnih škola, da bi učenici, nakon školovanja, bili što spremniji za tržište rada.

Komljenović je rekao da je ove godine grad pomogao 40 preduzetnika za nabavku osnovnih sredstava.

“Grad sufinansira 30 odsto od vrijednosti osnovnih sredstava ili najviše 20.000 KM po preduzeću. Nabavka se realizuje tako da preduzeće prvo nabavi osnovno sredstvo, a grad potom isplaćuje dio za sufinansiranje”, pojašnjava Komljenović.

On ističe da je istovremeno novčanu podršku od 3.000 do 7.000 KM dobilo 65 nezaposlenih Banjalučana da bi pokrenuli vlastiti biznis.

Komljenović kaže da je sedam banjalučkih škola dobilo sredstva za opremanje kabineta za praktičnu nastavu u okviru jedinstvenog programa, uvedenog prošle godine na inicijativu poslovne zajednice.