U Hrvatskoj smanjen PDV, a u prodavnicama skuplja hrana

0

U Hrvatskoj je u januaru stupio na snagu zakon koji reguliše smanjenje PDV sa 25 na 13 odsto, a potrošači su nezadovoljni jer hrana za šest mjeseci nije pojeftinila, već je skuplja.

Kako prenosi “Jutarnji list”, podaci o cijenama pokazuju kretanja suprotna očekivanjima budući da su minimalno pojeftinili samo meso i voće, dok je ostala hrana poskupila.

Početkom godine ministar finansija Zdravko Marić najavio da će svakom građaninu nakon smanjenja PDV na svježe voće, povrće, ribu, jaja i meso u kućnom budžetu mjesečno ostati 85 kuna više.
Predsjednik Društva za zaštitu potrošača Igor Vujović kaže za list da svakodnevno primaju pozive ogorčenih građana koji tvrde da su cijene smanjene samo simbolično.

“Ljudi su revoltirani jer ne vide učinke, potrošači se smatraju izigranim. Mislim da je to i moralno pitanje za trgovce koliko im je stalo do potrošača”, rekao je Vujović.

Podaci Državnog zavoda za statistiku za januar pokazuju da su cijene voća pale za 2,3 odsto, a mesa za 1,7 odsto, dok je sva ostala hrana u januaru bila skuplja nego mjesec dana ranije. U sektoru voća i povrća, čija se tržišna cijena formira sezonski i zavisi od niza elemenata poput uticaja vremena, u proteklih šest mjeseci nije bilo značajnijeg pojeftinjenja.