U Evropi pala potražnja za novim automobilima

0

Potražnja za novim automobilima u Evropi pala je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci, budući da je njeno slabljenje na vodećim zapadnoevropskim tržištima prevagnulo nad blagim rastom u zemljama ‘nove’ Evrope, pokazali su u srijedu podaci udruženja proizvođača automobila ACEA.

U razdoblju od januara do avgusta u 27 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je 10,52 miliona novih automobila, 3,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Potražnja za novim automobilima oslabila je na četiri od pet vodećih velikih automobilskih tržišta, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Španiju. Blago je porasla samo na najvećem tržištu, onom Njemačke, i to za 0,9 posto.

U grupi zemalja ‘stare’ Evrope u cjelini potražnja je pala 3,6 posto dok je u ‘novoj’ Evropi porasla 1,2 posto, utvrdili su u ACEA-i.

Među proizvođačima najveći udio u evropskom tržištu u razdoblju od januara do avgusta imala je grupa Vokswagen, od 24,8 posto. Na drugom mjestu je PSA sa 16,4 posto, a na trećem grupa Renault s 10,7 posto. (Hina)