U Crnoj Gori posluje 6.000 turskih kompanija

0

Podaci pokazuju da je u Crnoj Gori registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture.

Investitori kažu da naša zemlja ima mnoge prednosti u pogledu osnivanja preduzeća u poređenju s Turskom, poput blizine sa zemljama Evropske unije, relativno dobra saobraćajna povezanost kao i sama evropska perspektiva.

Prije tri godine Seda Ozjalćin-Medenica iz Turske preselila se u Crnu Goru, koja je, kaže, njen pravi dom. Ovdje je osnovala porodicu i biznis. Vodi baletsku školu koju pohađa stotinjak članova.

– Moja baletska škola dosta je uspješna. Ovo je naša treća obrazovna sezona i broj učenika raste iz godine u godinu. Crna Gora postaje sve atraktivnija za život stranaca i njihova djeca čine veliki procenat učenika škole – kazala je instruktorka baleta Seda Ozjalćin-Medenica.

No, Seda nije jedina državljanka Turske, koja je ovdje osnovala preduzeće. U Crnoj Gori je registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture.

– Turska privredna komora u Crnoj Gori radi na poboljšanju uslova za investicije i privlačenju novih preduzeća. Radićemo i na povećanju zaposlenosti u različitim sektorima. Za turske investitore Crna Gora je veoma lijepa i pogodna zemlja. Jedna od prednosti je to što nije potrebna viza i što je zemlja kandidat za članstvo u EU – kazao je direktor Turske privredne komore u Crnoj Gori Volkan Gursoj.

– Crna Gora ima i mnoge prednosti u pogledu osnivanja preduzeća u poređenju s Turskom. Poreski sistem značajno je povoljniji i atraktivniji za razvoj biznisa. Takođe blizina sa zemljama Evropske unije, relativno dobra saobraćajna povezanost kao i sama evropska perspektiva – dodala je instruktorka baleta Seda Ozyalcin-Medenica, prenosi RTCG.