Gradit će solarnu elektranu vrijednu 104 miliona KM

0

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva Energy Financing Team SE iz Bileće Ranko Čokorilo potpisali su danas u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području bilećke opštine.

Ovom privrednom društvu Vlada Republike Srpske je u aprilu dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a period projektovanja i izgradnje će se realizovati u periodu tri godine. Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 104.361.649 KM.

Iz resornog ministarstva su pojasnili da je ugovorom o koncesiji definisana instalisana snaga solarne elektrane s fotonaponskim ćelijama od 60 megavata (MW), sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 84 gigavat-časa, a koncesionar će tokom koncesije proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza.

Koncesionar će, u skladu s ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovat-času, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća.

Koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu od 700.000 KM.