U Bihaću otvoren pogon za reciklažu otpada

0

U Javnom komunalnom preduzeću Komrad iz Bihaća, u Bosni i Hercegovini, otvorena je poslovna jedinica reciklaže koja će se baviti izdvajanjem korisnog otpada koji će se zbrinjavati na poseban način i neće ići na deponiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Mehura Selimović, generalni direktor JKP Komrad Bihać izrazio je zadovoljstvo što je projekt uspješno realizovan.

“Naše poduzeće ide korak ispred drugih i ja sam ponosan na to što smo na vrijeme znali prepoznati važnost ovog projekta, što će neke zadesiti nespremne, jer je ovo jedan od preduslova za ulazak u Evropsku uniju. Mogu reći da smo lider u prikupljanju i obradi ambalažnog otpada i nastavit ćemo raditi kako bismo taj standard i sačuvali“, naglasio je Selimović.

Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona obećao je pomoć JKP Komrad i u budućnosti.

“Manje otpada će ići na deponiju, a to je i otpad koji se teško razgrađuje i može godinama da se ne razloži. Nekoliko puta smo učestvovali u realizaciji sličnih projekata i nastavit ćemo. Ove godine su aplicirali za sredstva iz ekoloških naknada za nabavku vozila za prikupljanje i prevoz ambalažnog otpada i mislim da su zadovoljili kriterije. Imat će i ove godine podršku i nastavit ćemo im i dalje pomagati“, kazao je Alagić.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća istakao je da grad kao turistički ekološki centar mora raditi na praktičnoj primjeni ekološke svijesti svojih građana.

“Ovaj projekt treba biti početak jedne epohe, moramo brzo doći u situaciju da odvajamo otpad, da građanima dajemo različite kese za razdvajanje otpada, da se što manje smeća vozi na deponiju i mislim da će to građani prihvatiti“, rekao je Fazlić.

Partner u ovom projektu je Ekopak, društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom.

“Sarađujemo sa deset preduzeća, a u toj saradnji ubjedljivo prednjači Komrad tako da nam je zadovoljstvo što su danas ozvaničili rad ovog pogona. Ovo je nešto što Evropska unija zahtijeva u preuzimanju pravne stečevine i dobrih praksi, a mi samo prilagođavamo na naše uvjete. To je nešto što nas čeka, jer moramo početi sa razdvajanjem otpada“, objašnjava Amela Hrbat, direktor Ekopaka.

Do sada je u realizaciju projekta uloženo oko 150.000 konvertibilnih maraka (KM), koje su obezbijedili Grad Bihać, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a, Ekopak d.o.o. i Fond za zaštitu okoliša bh. entiteta Federacija BiH.