U BiH kreće izgradnja jednog od najvećih solarnih parkova u Evropi

0

Vlada Republike Srpske dodijelila je kompaniji Etmax koncesiju za gradnju i korištenje solarnog parka Nevesinje, projekta vrijednog 880 miliona KM. Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a ugovor će biti potpisan u narednih 60 dana.

Radi o koncesiji i projektu, koji je trenutno jedan od najvećih ovog tipa na području Evrope.

– Rok za projektovanje je dvije godine, a rok za izvođenje radova je četiri godine – kaže za banjalučki portal Capital Siniša Maksimović, direktor kompanije Etmax.

Pojašnjava da je ukupna snaga solarnog parka 500 megavata, a da je sačinjen iz jedne elektrane od 200 i šest elektrana od 50 megavata.

Takođe, direktor Etmaxa ističe da se značaj ovog projekta ogleda posebno u tome, što će domaća kompanija, koja je već lider u oblasti projektovanja i izgradnje solarnih elektrana, dobiti priliku da značajno ubrza razvoj cjelokupnog sektora OIE kod nas, te da dugoročno unaprijedi proizvodne kapacitete ove grane industrije.

Inače, Vlada Republike Srpske obavezala je Etmax, da po osnovu jednokratne koncesione naknade uplati oko 7 miliona KM.

Takođe, za svaki kilovat električne energije sa ovih postrojenja RS će dobiti 0,0055 KM.

– Ako koncesionar u roku od 60 dana ne potpiše ugovor o koncesiji, gubi sva utvrđena prava – napominju u Vladi Republike Srpske.

U opštini Nevesinje poručuju kako investitor od njih može očekivati svu moguću podršku.

– Opština će imati korist od taksi i koncesionih naknada, a prema našim informacijama zaposliće se i značajan broj ljudi, koji će raditi na izgradnji i montaži elektrana. Takođe, iz kompanije Etmax su istakli da planiraju da tokom 2023. godine u Nevesinju osnuju pogon za proizvodnju dijela opreme za elektrane, a koja će proizvoditi komponente i za potrebe izgradnje solarnog parka, te da će se na ovaj način otvoriti 100 novih radnih mjesta, na području opštine. Za nas je to značajan razvojni iskorak – kazao je načelnik Nevesinja Milenko Avdalović.