U 91 kontroli zatečeno 26 radnika na crno

0

Inspektori Poreske uprave Federacije BiH /FBiH/ izvršili su 91 inspekcijski nadzor na području sedam opština i tom prilikom otkrili 26 neprijavljenih radnika, zapečatili 14 objekata, te izdali 47 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim kaznama od 86.700 KM.

U ovim kontrolama u sarajevskim opštinama Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, te u opštinama Ilidža, Čitluk i Neum inspektori su 10. jula otkrili i 16 obveznika koji nisu evidentirali promet, jedan objekat koji nije imao instaliran fiskalni uređaj, te 12 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Inspektori su izdali prekršajne naloge i zapečatili objekte, jer su utvrđene nepravilnosti koje se odnose na zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

Ovim inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni poreski obveznici koji se bave ugostiteljstvom, trgovinom, proizvodnjom i prodajom hljeba i peciva, te drugim uslužnim djelatnostima.

Iz Poreske uprave navode da će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, te pozivaju poreske obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

“Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreskih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, biće im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci”, upozoravaju iz Poreske uprave.