Tužilaštvo TK: GIKIL nastavlja s onečišćenjem okoliša

0

Istražni tim Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova TK, stručnih lica i agencija koje rade po nalogu Tužilaštva, obavio je u četvrtak uviđaj radi novih saznanja da se u krugu Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) nastavilo s onečišćenjem okoliša te su ove informacije potvrđene, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Kantonalnog tužilaštva TK navode da se u cilju navodnog smanjenja isticanja u Spreču, amonijačna voda i dalje taloži i rasipa po samom kombinatu. Stanje je i dalje izrazito loše, a jučer je obavljeno i novo uzorkovanje vode.

Dodaje se da se u napuštene kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija, koje zauzimaju značajan dio površine kompleksa, i dalje taloži značajna količina amonijačne vode, a i dalje se dio te vode ispušta u Spreču.

Istražni tim je utvrdio da se situacija sa zagađivanjem okoliša u GIKIL-u i dalje usložnjava jer se pojavljuju i novi uzroci onečišćenja okoliša.

Tužilaštvo TK, u okviru istrage koja je ranije otvorena, nastavlja sa dokumentovanjem svih relevantnih informacija u ovom predmetu.