Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora, Radončić: Ovo je politički motivisana optužnica

0

Tužilaštvo BiH na danas održanom ročištu zatražilo je produženje pritvora za Fahrudina Radončića zbog bojazni da će uticati na svjedoke, ponoviti krivično djelo i tako ometati istragu, a vezano za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.
Kao još jedan razlog za produženje pritvora je taj što je za krivično djelo za koje se tereti predviđena kazna zatvora duža od tri godine.
Radončić je tokom ročišta rekao da se kao političar osjeća žrtvom mobinga Tužilaštva te da je potpuno jasno da iz vrlo nepotističkih razloga biva žrtvom plana da se zaustavi sloboda govora, medija i političara.
” Ovo je politički motivisana optužnica. Cilj je da se promijeni legalna izbirna volja Bošnjaka. Zašto to smeta nekome, vrijeme će pokazati”, rekao je Radončić.
Odbrana Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, takođe optuženih zajedno sa Radončićem, zatražila je ukidanje mjere kućnog pritvora, a Tužilaštvo je djelomičnio prihvatilo njihov zahtjev.
Tužilaštvo je predložilo da se pomenutima uvedu samo mjere zabrane kontakata sa svjedocima i suosumnjičenim i da se kretanje Dautbašića ograniči na kanton Sarajevo a Šahmanove na BiH, te da se javljaju policiji dva puta sedmično.
Odluku o prijedlozima Tužilaštva donjeće Sud BiH.