Tursko borbeno plovilo bez posade uskoro u upotrebi

0

Tursko borbeno plovilo bez posade “Sancar” po prvi put je predstavljeno javnosti, i to na Afričkom sajmu avijacije i odbrane AAD 2022 koji se održava u Pretoriji, glavnom gradu Južne Afrike, a uskoro bi se moglo naći u upotrebi.

“Sancar” je proizveden u saradnji turskih kompanija u sektoru odbrambene industrije, HAVELSAN i Yonca-Onuk.

Na sajmu učestvuju i brojne druge turske kompanije, predstavnice sektora odbrambene industrije Turkiye, uključujući kompaniju HAVELSAN.

20 turskih kompanija

Generalni direktor HAVELSAN-a Mehmet Akif Nacar rekao je za Anadolu Agency (AA) da na sajmu učestvuje više od 20 turskih kompanija i da njihova firma učestvuje na sajmu po prvi put u ovoj regiji.

Istakao je da HAVELSAN radi na razvoju poslovanja u Africi od 2020. godine.

“Vidimo da možemo poslovati u ovoj regiji, kako u okviru međudržavne saradnje u oblasti odbrane, tako i uz različite modele finansiranja“, rekao je Nacar.

Veliko interesovanje za pomorska vozila

Istakao je da su na sajmu izložili svoje proizvode u oblasti sistema komandne kontrole, borbenog upravljanja i bespilotnih autonomnih sistema.

“Znamo da u Africi postoji veliko interesovanje za pomorska vozila. Nadamo se da će bespilotna autonomna vozila i ovdje naći svoje mjesto na tržištu”, pojasnio je Nacar.

Komentarisao je i mogući rok za ulazak autonomnih sistema u inventar.

“Dugo smo provodili testiranja na terenu. Sada su donesene neke odluke. Vrlo brzo, do kraja godine, moći ćemo vidjeti prve proizvode na terenu”, kazao je Nacar.