Turski proizvođač dronova izbio na vrh liste izvoznika

0

Turski proizvođač dronova Baykar nadmašio je velike kompanije u odbrambenoj i svemirskoj industriji ove zemlje u prodaji u inostranstvu prošle godine, postavši izvozni šampion u ovom sektoru, prema zvaničnim podacima.

Skupština turskih izvoznika (TIM) nedavno je objavila spisak najvećih izvoznika u 27 sektora, otkrivajući da je na čelnoj poziciji u sektoru odbrambene i avioindustrije nakon mnogo godina došlo do promjene, piše turski Daily Sabah.

Baykar, proizvođač svjetski poznate borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2 (UCAV) i novijeg najmodernijeg modela Akıncı, nadmašio je izvoz Turkish Aerospace Industries (TAI) koji proizvodi konstrukcije aviona za kompanije iz globalne avioindustrije.

Baykar konstantno povećava prihode od izvoza ugovorima koje sklapa. Kompanija je prošle godine zaradila 664 miliona dolara u izvozu bespilotnih borbenih letjelica. Ovaj iznos odgovara iznou većem od 80% prometa kompanije u 2021, prenosi BiznisInfo.

Baykar je razvio i lansirao bespilotnu letjelicu Bayraktar Mini, Bayraktar TB2 i borbenu bespilotnu letjelicu Bayraktar Akıncı u okviru svojih vlastitih projekata istraživanja i razvoja (R&D). Osim što su se koristile u Turskoj, sve tri platforme postigle su i izvozni uspjeh.

Kompanija je nedavno predstavila i bespilotni borben avion nazvan Bayraktar Kızılelma (“crvena jabuka”), što je u turskoj mitologiji izraz koji simbolizira ciljeve, ideje ili snove koji su daleko, ali su privlačniji što je ta udaljenost veća.

Otkako je 2012. godine ostvarila prvi turski izvoz bespilotnih letjelica, kompanija Baykar je potpisala ugovore sa 21 zemljom za Bayraktar TB2, dron dokazan u borbama i korišten u Siriji, Libiji, Karabahu i Ukrajini.

Potpisan je izvozni ugovor sa tri zemlje i za Bayraktar Akıncı, koji je nedavno isporučen Oružanim snagama Turske (TSK). U okviru ugovora, očekuje se da će Bayraktar Akıncı i zemaljski sistemi biti periodično isporučivani počevši od 2023.

Baykar nastavlja voditi pregovore o izvozu sa nizom zemalja za Bayraktar TB2 i Bayraktar Akıncı.